Att frysa in mat och matrester är ett väldigt bra sätt att minska matsvinnet, spara pengar och se till att alltid ha lite färdigt käk hemma. Men all mat är inte lika lämpad för frysen, och sättet som du fryser in den på kan göra stor skillnad.
Moderna frysar är långt mycket smartare och effektiva än de frostiga kolosser du kanske växte upp med, men det är fortfarande viktigt att du sköter frysen, och maten, korrekt för att få optimal effekt.
Här är några saker du ska göra – och inte göra – när du fryser in mat.
Följande är bra att tänka på när du väljer att lägga in mat i frysen.
Ett tips är också att ange sista datum för förbrukning, då olika saker håller olika länge även fryst. Tumregeln är att fet mat håller kortare tid än mager.
Packa bröd, grönsaker, frukt och bär i täta förpackningar, till exempel zip-påsar eller tätslutande bunkar. Då håller de längre.
Innan du stoppar maten i frysen kan du låta den svalna i ett kallt vattenbad.
När du ska frysa in mycket mat (en stor laddning köttfärssås, till exempel), dela upp den i mindre, portionsstora, förpackningar. Då går det snabbare att både frysa och tina upp den.
Det skonsammaste sättet att tina fryst mat är att ställa den i kylen 24 timmar innan du behöver använda den. Om du har bråttom – använd ett kallt vattenbad.
Den optimala temperaturen i frys är -18°C. Det ger bra matförvaring och håller nere elförbrukning. Om du sänker en grad använder frysen upp till 5 procent mer el.
Enligt Livsmedelsverket är det bra om riset kan svalna i kylskåpet innan man ställer in det i frysen. Det går alltså bra att frysa in ris, men man ska undvika att ställa in varmt ris direkt i frysen.
I praktiken är det inga problem att frysa in kokt pasta, däremot kan smaken och konsistensen förändras och upplevas som något sämre. Ett tips är att, innan du fryser in pasta, hälla på en matsked med olivolja för att förhindra den från att klibba ihop sig.
Potatisgratäng kan stå 5-7 dagar i kylskåpet, men om du har gratäng som blivit över kan du utan problem frysa in den i matlådor för att värma upp den vid ett senare tillfälle. Fryst potatis kan dock bli lite vattnig och lös - ett tips är därför att att addera lite grädde till gratängen när du värmer upp den.
Skivad ost kan frysas in utan problem. Även skivad hårdost kan frysas in. I det fallet ska du skära osten i skivor och därefter stapla dem med bitar av bakplåtspapper mellan varje ostskiva. Placera osten i fryspåsar och pressa ut luften innan du lägger den i frysen.
En oväntad sak som kan frysas in är chips. Nästa gång det blir chips över efter en fest föreslår vi att du lägger in dem frysen - på så vis kommer de behålla sin krispighet. Därefter kan du plocka fram dem när du blir chipssugen. Du kan faktiskt äta dem direkt ur frysen!