Brynt smör höjer både vardagsmaten och den lite finare helgmiddagen. Smöret får en nötig smak när du bryner och det gifter sig otroligt bra till en mängd olika maträtter – exempelvis till fisken, pastan, gröten eller mackan.
Prova att byta ut de vanliga smälta smöret mot brynt nästa gång du gör chokladbollar, sockerkaka, eller som här – en kladdkaka. Det brynta smöret ger en helt ny dimension till förhållandevis enkla bakverk.
Du behöver:
Smör (till formen)
Ströbröd (till formen)
150 g smör
3 1/2 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl (1 1/2 dl motsvarar ca 90 g)
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).
3. Bryn smöret i en vid kastrull tills det blir brunt och doftar nötter. Lyft av kastrullen från plattan. Låt smöret svalna något.
4. Rör ner socker och ägg i smöret, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
5. Häll smeten i formen. Ställ in formen mitt i ugnen ca 20 minuter (öka eller minska tiden vid behov beroende på hur kladdig/seg du vill ha kakan).
Vad tror du händer om du byter ut vanligt smör mot brynt när du gör potatismos? Troligen knackar polisen på dörren, för det blir så gott att det borde vara olagligt. Använd gärna mycket brynt smör, men det tror jag du fattar.
Du behöver:
600 g potatis
2,5 dl mjölk
50 g smör
Salt och peppar
Så gör du:
1. Koka potatisen mjuk. Häll av kokvattnet. Häll i mjölken och vispa med elvisp.
2. Bryn smöret hårt och vispa ner i moset.
3. Smaksätt med salt och peppar. Serveras med fördel till fiskfinnar som du tillagat i din airfryer.
Har du testat att göra egen glass med brynt smör? Kanske världens godaste efterrätt! Har du ingen glassmaskin kan du göra smeten och frysa den direkt i form, det blir då lite annan konsistens men samma goda smak.
Du behöver:
150 g smör
4 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
8 äggulor
2 dl rårörsocker
Så gör du:
1. Bryn smöret, ställ åt sidan. Värm mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt.
2. Häll mjölkblandningen över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm till ca 83°.
3. Häll av det klarade smöret. Rör ner bottensatsen i kastrullen och rör till en jämn smet. Låt smeten kallna.
4. Kör smeten i glassmaskin. Förvara glassen i frysen innan servering.
Så här gör du för att bryna smör:
Smält smöret på hög värme.
Fortsätt att värma smöret under vispning.
När det börjar lukta så där nötigt härligt och fått en gyllenbrun färg så har du fått till ett brynt smör. Lätt som en brynt smörplätt!
Du kommer känna det på lukten! När smöret får en nötig doft är det brynt. Smöret får även en gyllenbrun färg som indikerar att det är färdigt.
Det som händer när du bryner smör är att det uppstår en kemisk reaktion mellan kolhydraterna (mjölksockret) och aminosyrorna (mjölkproteinet). Det kallas för Maillardreaktion, och gör att smöret färgas nötigt brunt och ger en smakpalett med förnimmelse av smörkola.
Brynt smör kan stå länge om du förvarar det i kylen. Tänk bara på att låta smöret svalna innan du ställer det i kylskåpet.