Med allt högre elpriser är det mer aktuellt än någonsin att tänka på hur man kan minska sin elförbrukning. I den här guiden tipsar vi dig om hur man kan spara energi i köket med 3 enkla och snabba recept. Hemligheten är att endast använda en köksapparat per recept.
Testa en smarrig chilisoppa, en nyttig vegogryta eller varför inte en busenkel cheesecake?
Vad sägs om att röra ihop en god soppa på bara några minuter? Förbered dina ingredienser, lägg ner dem i blendern och mixa ihop - nu har du en färdig soppa redo att avnjutas!
Ingredienser
1 msk kokosolja
2 salladslökar
en bit ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 stjälk citrongräs
färsk koriander
4 stora tomater
1/2–1 burk kokosmjölk (efter tycke och smak)
1 tsk tamari
1 tsk limejuice
Gör så här
Lägga alla ingredienser i din blender och kör tills soppan blir krämig.
Tips! Vill du servera soppan varm? Om du samtidigt tillagar en annan rätt på spisen kan du använda eftervärmen och värma upp soppan på det viset.
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300g zucchini
300g aubergine
400g blomkål
300g sötpotatis
1,5 dl paprikasallad (strimlad röd paprika på burk)
4 dl röda linser
1 msk gul curry
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen koriander
0,5 tsk chilipulver
1 burk (400 g) kokosmjölk
1 burk (400 g) krossade tomater
4 dl vatten
salt, peppar
Gör så här
Hacka lök och vitlök.
Tärna zucchini och aubergine.
Skär blomkålen till mindre träd.
Skala och tärna sötpotatisen.
Lägg ner alla grönsaker i slowcookern tillsammans med paprikasallad och linser.
Ha i alla kryddor, kokosmjölk och krossade tomater.
Skölj ur tomatburkarna med lite vatten och ha ner i grytan. Salta och peppra och blanda allt.
Starta slowcookern på det låga värmeläget och låt den gå i 8 timmar, alternativt på det höga värmeläget i 3–4 timmar. Servera tillsammans med kokt ris.
Om du redan har provat mugcake är det dags att testa cheesecake i micro. Den perfekta efterrätten för dig som antingen är på språng eller helt enkelt vill slippa tillbringa massor av tid och energi på att baka. Blanda ingredienserna och in med dem i mikrovågsugnen så har du en färdig dessert på bara några minuter!
Ingredienser
3 msk philadelphiaost
2 msk grekisk yoghurt
1/2 msk citronjuice
1/4 msk vaniljpulver
2 msk socker
1 digestivekex
Gör så här
Blanda philadelphiaost, yoghurt, citron, vanilj och socker i en skål.
Mikra smeten i cirka 90 sekunder
Rör om och mikra i 30 sekunder till.
Ställ in skålen i kylen i ca 30 minuter.
Toppa med ett krossat digestivekex.
Det finns många energismarta knep som kan använda sig av i köket. Här tipsar vi om några av våra favoriter:
Ugnen drar mest energi efter kyl och frys. Småel som kaffebryggare, vattenkokare, blender och mikrovågsugn drar jämförelsevis lite el.
Du förbrukar mycket mindre energi av att använda vattenkokaren än att koka upp vatten på spisen. Däremot är induktionshällen mer energisnål än glaskeramikhällen.
Gamla vitvaror, framförallt kyl och frys, är de som oftast drar mest el i ditt hem. Här kan du läsa mer om hur mycket kyl/el drar i de olika el-områdena i Sverige.
Om du har gamla vitvaror kan du tjäna mycket på att byta ut dem. Om du inte har en diskmaskin kan det vara värt att investera i en eftersom att det går åt mycket mindre vatten än vid handdisk. Se till att både disk- och tvättmaskin alltid är fyllda till max för att nyttja dem till fullo.