Airfryer, apparaten som ”friterar” din mat med hjälp av varm luft och minimalt med olja har snabbt blivit en favorit. Men du vet väl att du kan använda din varmluftsfritös till så mycket mer än bara pommes? Testa att luftfritera dina grönsaker, korvar, bananer, vårrullar – eller varför inte steka fiskpinnar i airfryer! Det bästa av allt? Airfryern sköter sig själv och du kan göra annat under tiden! Spana in våra enkla recept för airfryers.
Det är klart att pommes frites var det första man ville testa i airfryern. Blir de lika goda när man inte friterar dem i olja? Blir de verkligen lika krispiga? Svaret är ja! Med airfryern vinner du dessutom tid eftersom du slipper stå och passa dina pommes när de friteras. Det är bara att slänga ned dem i luftfritösen, och under tiden kan du göra annat, och efter ca 16 minuter kan du sleva upp krispiga – och nyttiga – pommes på tallriken!
• NYTTIGARE. Du slipper använda olja, och kan laga olika maträtter med upp emot 90 procent mindre fett. På så sätt kan du njuta av god mat utan att behöva oroa dig för hälsan.
• TIDSBESPARANDE. Du slipper stå och passa friteringen, den sköter sig själv i fritösen – och det går snabbare. Ställ bara in en tid och så kan du passa på att göra annat.
• SÄKRARE. Du behöver inte vara rädd för att olja ska börja brinna eller skvätta upp från grytan och bränna dig.
• VARIATIONSRIKT. Du kan airfrya mycket mer än bara pommes! Fisk, grönsaker, kött, rotfrukter, exotisk frukt… ja, till och med ballerinakakor!
Visst är det uppskattat att kunna lösgöra tid i köket och slippa stå och hänga över grytorna? Men kanske är hälsoaspekten det vi uppskattar mest ändå? Det är ju härligt att kunna njuta av god mat som i normala fall kräver mycket fett vid matlagningen – nu kan man laga samma mat men undvika de hälsofarliga mängderna transfett som bildas vid oljefritering.
Man skulle kunna kalla airfryern för ett multiredskap, eftersom den inte bara kan fritera maträtter. Den kan även ses som en stekpanna, kastrull och en bakugn. Detta eftersom att man ka laga ravioli, baka muffins och ”steka” fiskpinnar i airfryer! Den varma luften är det som lagar maten och man lägger enkelt ned det man vill laga i en korg eller i bottendelen av fritösen. Elvitas airfryers har dessutom flera färdiga program för till exempel just pommes, kyckling och fisk – perfekt när man har bråttom.
Hur gör man då? Jo, ta ut dina frysta fiskpinnar ur frysen, lägg ned det antal du behöver – airfryern klarar av laga 4 portioner samtidigt – sätt airfryern på 200 grader och sätt tiden på cirka 12 minuter. Under tiden kan du göra annat och slipper stå och fundera på om fiskpinnarna verkligen är genomstekta eller oroa dig för att paneringen ska lossna. Och efter 12 minuter – bara att portionera ut dina fiskpinnar. Så enkelt är det att fixa fiskpinnar i airfryer!
Utöver att göra fiskpinnar i airfryer finns det mycket annat gott du kan göra. Spana in recepten nedan för inspiration till vad du mer kan laga i din varmluftsfritös!
Vill du variera dina pommes frites är sötpotatis ett bra alternativ till vanlig potatis.
Du behöver:
500 gram sötpotatis
2 nypor flingsalt
Addera egna valfria kryddor, till exempel salvia, vitlök med mera om du önskar.
Gör så här:
• Skär sötpotatisen i jämntjocka stavar och låt dem ligga i en bunke med vatten under 30 minuter. På så sätt förbereder du dem för mer krispighet. Låt dem sen rinna av på hushållspapper och torka.
• Blanda ned flingsaltet och övriga kryddor och fördela ut stavarna jämnt i korgen. Sätt på airfryern på angiven tid och temperatur (180 grader i 15 min).
• Efter halva tiden kan du skaka om korgen. Sen är det bara att servera!
Självklart kan du göra dina alldeles egna – och nyttiga! – chips i din airfryer och testa dig fram med olika kryddning. Här kommer ett grundrecept.
Du behöver:
4 stora potatisar
2 nypor flingsalt
1 msk olivolja eller rapsolja
Gör så här:
• Skiva potatisarna tunt, och låt dem vila i vatten i ca 1 timme. Då tar man bort stärkelsen ur potatisen och de blir krispigare.
• Låt dem torka ordentligt, gärna 20-30 minuter.
• Smörj sen in dem i oljan och lägg dem i bottenbaljan i fritösen. Laga dem på ca 200 grader i 25 minuter.
• Efter halva tiden – rör om dem så att de inte klibbar ihop.
• Tillsätt mer salt om du vill eller valfri krydda när de är klara.
Sugen på falafel men orkar inte riktigt med den långa proceduren att göra egna och sen fritera för hand i olja? Självklart kan du slänga ned färdigköpta och frysta falafel i din airfryer! Snabbt och smidigt! Men vill du göra egna falafel har du ett recept här.
Du behöver:
3 dl blötlagda kikärter
1 liten gul lök
1 dl bladpersilja
4 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl (kan bytas ut till glutenfri variant, tex rismjöl)
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk malen koriander
2 krm svartpeppar
1 krm kardemumma (kan uteslutas)
Gör så här:
• Blötlägg kikärterna enligt anvisningen på förpackningen – allra bäst blir de om de får blötläggas över natten.
• Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du får en ganska torr smet.
• Har du ingen mixer kan du använda en mortel för kikärterna och finhacka de andra ingredienserna. Blir smeten för blöt kan du tillsätta mer mjöl.
• Forma sen smeten till små bollar, eller platta små ”biffar”. En matsked smet brukar vara lagom.
• Lägg dem i ett lager i krogen och fritera dem på angiven tid. Vänd dem efter halva tiden. Under tiden kan du mixa ihop din hummus!
Vill du ha något snabbt och enkelt som efterrätt eller extra gott mellanmål? Testa att fritera bananbitar och servera med glass eller vispad grädde!
Du behöver:
1 skivad banan
Gör så här:
• Skär bananen i centimeter tjocka skivor, gärna på diagonalen.
• Lägg ett bakplåtspapper i botten av en korg och lägg bananskivorna så att de inte nuddar varandra. Pensla eller spraya avokadoolja eller rapsolja på dem.
• Fritera i 5 minuter på ca 190 grader.
Det är egentligen bara din egen fantasi som sätter stopp för vad du kan laga i din varmluftsfritös. Tricket är att sätta på fritösen på rätt värme och rätt tid. Och när du är klar är den supersmidig att göra rent – inga stora grytor som behöver diskas för hand – bara att slänga in själva baljan eller korgen i diskmaskinen.